AJANKOHTAISTA

Tulossa 2018

Musiikkia linnassa 30 vuotta

Juhlavuoden 2018 teema - IHMISEN ÄÄNI

  • Studia Generalia - Ihmisen ääni 18.9. Raatihuone, Hämeenlinnan Sibelius-seura 60 v / Musiikkia linnassa -festivaali 30 v, sopraano Pia Freund ja tenori Tuomas Katajala
  • Verdin ääni 2.11. Hämeenlinnan kirkko, Verdi: Requiem, Hyvinkään orkesteri
  • Bachin ääni - Bach 333 18.12. Hämeenlinnan kirkko, Jouluoratorio kantaatit 1-3, Suomalainen barokkiorkesteri FiBO
  • Bachin ääni - Bach 333 6.1. Hämeenlinnan kirkko, Jouluoratorio kantaatit 4-6, Helsingin Barokkiorkesteri

Tiedote: 28.11.2017

Andrew Lawrence-Kingin ja Kamarikuoro Utopian matkassa keskiajalle

- Piae Cantiones -laulut juurillaan

Konsertti Hämeenlinnan kirkossa 2.12. klo 19.00

Piae Cantiones -laulut palautuvat syntymänsä alkulähteille Hämeenlinnassa 2.12. adventin aattona, jolloin Kamarikuoro Utopia ja vieraileva johtaja Andrew Lawrence-King esittävät tuttuja lauluja alkuperäisinä, keskiaikaan palautuvina.

Konsertissa palataan munkkien keskiaikaan ja aikaan, jolloin yksiäänisiksi kirjoitettuja sävelmiä ja lauluja improvisoitiin eri esityksissä. Uusia tekstejä ja sävelmiä syntyi ympäri Keski-Eurooppaa, josta ne oppineiden mukana kulkeutuivat Suomeen saakka. Piae Cantionesin laulut koottiin Turussa yhteen vuonna 1582.

Tämä ainutlaatuinen kokoelma keskiaikaisia ja renessanssin melodioita tunnetaan nykyään ympäri maailman. (kuuntele näyte konsertin ohjelmasta)

Utopian taiteellinen johtaja Mikael Maasalo kertoo, että kaikki esitettävät Piae Cantiones -laulut on sovitettu uusiksi ja eri tavalla kuin tutut Heikki Klemetin sovitukset. - Tuloksena on myös uusi äänimaailma, Maasalo paljastaa. - Laulamme kaikki moniäänisesti, ja jopa 15-18-äänisinä improvisoiden.

Hämeenlinnan kirkossa kuullaan siis täysin erilainen Piae Cantiones -kokonaisuus. Joulu, iloisuus, rytmisyys, improvisaatio ja vanhat soittimet ovat läsnä. Kun johtajan paikalla on Andrew Lawrence-King, tiedossa on aitoa menoa keskiajan ilonpidosta.

Keskiaikaista meteliä ja iloa lähtee Ricardo Padillan mukana vanhoista lyömäsoittimista. Andrew Lawrence-Kingillä on vanhoja harppuja. Soitinvalikoimaan sisältyvät mm. kampiliira, keskiaikaisia kelloja, lintupillejä, regaali ja pienet urut. Lawrence-Kingillä on mukana harppujen lisäksi psalttari (kanteleen etäinen sukulainen, näppäiltävä soitin) ja vanha kannel.

- Vaikka laulut on sovitettu uudelleen, vanhat ja tutut, kauniit melodiat ovat läsnä, Maasalo tietää.

Suomen lahja maailman joululle

Piae Cantiones -kokoelma levisi Suomesta vasta 1800-luvulla Englantiin ja edelleen Eurooppaan. Näin moni suomalaisalkuinen laulu on muodostunut osaksi kansainvälistä jouluperinnettä.

Esimerkiksi Englannissa ja Amerikassa jouluun kuuluva laulu Good King Wenceslas (kuuntele näyte Youtubessa) on kotoisin Piae Cantiones -kokoelmasta.

- Suomi 100 -juhlavuonna tämä on mainio esimerkki vanhasta, eurooppalaisesta kulttuuristamme, Maasalo pohtii. - Konsertissa kuullaan, miten nämä laulut soivat noin 600 vuotta sitten!

Hanki liput

Lisätiedot

Mikael Maasalo
Kamarikuoro Utopia taiteellinen johtaja
Puh. 050 412 2887
mikael.maasalo@gmail.com

Heikki Seppänen
Musiikkia linnassa hallituksen puheenjohtaja
Puh. 040 804 9317
heikki.seppanen@evl.fi

Syyskausi 2017

tiedote 3.10.2017:

Musiikkia linnassa tähtikirkas konserttisarja: Reformaatio 500 ja Suomi 100

  • 9.10. Ilya Gringolts ja Suomalainen barokkiorkesteri
  • 22.10. Anna-Maria Lehtoaho ja Hämeenlinnan kaupunginorkesteri
  • 21.11. Sirkka-Liisa Kaakinen ja Tuija Hakkila 
  • 2.12. Kamarikuoro Utopia ja Andrew Lawrence-King

Musiikkia linnassa -konserttisarjan neljä konserttia ovat jälleen täynnä musiikin riemua ja esittämisen taituruutta. Monipuolisessa ohjelmistossa on 1700-luvun musiikkihelmiä, reformaation ajan musiikkia noin 500 vuoden takaa sekä sokerina pohjalla "omia" Piae Cantiones -lauluja joulukuussa.

- Olemme rakentaneet monipuolisen ohjelman, jossa on vanhan musiikin loisteliaisuutta, uskontomme 500-vuotisjuhlavuoden musiikkia ja konsertti Suomen itsenäisyydelle vanhojen Piae Cantiones -laulujan kera, Musiikkia linnassa hallituksen puheenjohtaja Heikki Seppänen luonnehtii.

- Iloitsemme myös, että Hämeenlinnan kaupunginorkesteri on mukana konsertoimassa. Reformaatio 500 vuotta konsertoidaan kaupungin omin voimin.

Maanantaina 9.10. klo 19.00 Hämeenlinnan kirkko

Konsertin otsikko on L´arte del violino, Säkenöivää taituruutta 1700-luvulta.

Maailmankuulu viulisti Ilya Gringolts on Suomalaisen barokkiorkesterin solistina. Konsertin päähenkilö on tällä kertaa säveltäjä Pietro Locatelli, aikansa viulutaituri ja 1700-luvun Paganiniksi kutsuttu. Locatellin teosten esittäminen vaatii virtuoosimaista osaamista. Ilya Gringolts soittaa harvoin kuultuja Locatellin sonaatteja, mm. Harmonian labyrintti -lisänimen saaneen konserton, jossa viulisti pääsee käyttämään kaikkea taituruuttaan.

Ohjelmassa on myös Antonio Vivaldin, Johann Adolph Hassen ja Carl Philipp Emanuel Bachin teoksia.

Sunnuntaina 22.10. klo 19.00 Hämeenlinnan kirkko

Reformaatio 500 -juhlavuoden konsertissa Hämeenlinnan kaupunginorkesteria johtaa Lauri Haapanen ja solistina on urkuri Anna-Mari Lehtoaho. Konsertissa on mukana myös Vanajan kamarikuoro, kuoromestarina Ismo Savimäki. Ohjelman rungon muodostavat Giovanni Battista Sammartinin konsertto uruille ja jousille sekä J.S. Bachin Luther-Lieder koraalit.

Konsertti järjestetään yhteistyössä Hämeenlinnan seurakunnan kanssa.

Tiistaina 21.11. klo 19.00 Hämeen linnan Kuninkaansali

Perinteisen Kuninkaansalin konsertin solistit ovat Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, viulu ja Tuija Hakkila, Silbermann-fortepiano. Hakkila ja Kaakinen-Pilch soittavat J.S. Bachin kuusi sonaattia viululle ja klaveerille.

Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch on viulistina erikoistunut varhaiseen musiikkiin, ja hän on myös johtanut useita eurooppalaisia kokoonpanoja ja orkestereita. Kaakinen-Pilch on toiminut kamarimusiikin professorina Stavangerissa, Tanskan kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa ja Bremenin taideinstituutissa. Hän myös opettaa Sibelius-Akatemiassa.

Tuija Hakkila on toiminut pianonsoiton professorina Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2014. Hän opettaa pianon lisäksi fortepianon soittoa ja on perehtynyt vanhoihin soittotyyleihin. Hakkila ja Kaakinen-Pilch ovat levyttäneet yhdessä Thomas Byströmin musiikkia fortepianolle ja viululle. Hakkila on levyttänyt myös W.A. Mozartin fortepianosonaattien kokonaislevytyksen kuuden levyn sarjana.

Lauantai 2.12. klo 19.00 Hämeenlinnan kirkko

Piae Cantiones -laulut soivat Kamarikuoro Utopian konserteissa alkuperäisinä, noin 500 vuotta vanhoina versioina tuttujen Heikki Klemetin tekemien sovitusten sijaan.

Konsertin johtaa Utopiaa harjoituttanut maailmankuulu vanhan musiikin taituri, brittiläinen kapellimestari, harpisti ja musiikkitieteilijä Andrew Lawrence-King. Hän on tehnyt tutkimustensa perusteella konserttia varten Piae Cantiones -lauluista uuden edition. Aikalaissoittimia eli psalttaria, harppua, regaalia, kanteleita, jouhikkoa, urkuja erilaisia rumpuja, kelloja ja lyömäsoittimia soittaa Lawrence-Kingin, Katerina Anonenkon ja Ricardo Padillan muodostama ensemble.

Utopiaa on innoittanut Suomen itsenäisyyden juhlavuosi, ja konsertti soikin Suomi 100 -juhlavuodelle. Piae Cantiones laulut on kirjattu noin 1500-luvulla, mutta ne ovat eurooppalaisia, peruja keskiajalta.

Ennakkoliput konsertteihin ticketmaster.fi

Lisätiedot

Heikki Seppänen, Musiikkia linnassa hallituksen pj
heikki.seppanen (at) evl.fi
Puh. 040 804 9317

Suomalainen barokkiorkesteri
Aino Jalkanen, tuottaja
aino.jalkanen (at) fibo.fi
Puh. 045 111 9822
Laura Kajander, toiminnanjohtaja
aino.kajander (at) fibo.fi
Puh. 040 593 7154

Kamarikuoro Utopia
Mikael Maasalo, taiteellinen johtaja
mikael.maasalo (at) gmail.com