AJANKOHTAISTA

tiedote: 15.11.2018

Duo Medieval ja keskiaikaa 1200-luvulta Kuninkaansalissa

Duo Medieval eli vanhaan musiikkiin erikoistuneet sopraanot ja instrumenttitaiturit Anneliina Koskinen ja Uli Kontu-Korhonen esittävät upeaa keskiajan musiikkia keskiaikaisessa Kuninkaansalissa, akustiikkaa myöten.

Rakastettu Hildegard Bingeniläinen vuosilta 1098-1179 avaa keskiajan sävelmaailmat, ja konsertissa kuullaan myöhäiskeskiajan musiikkia mm. Englannista. Mukana on musiikkia myös Carmina Buranasta.

Uli Kontu-Korhonen on monipuolinen muusikko. Hän on perehtynyt eurooppalaiseen keskiaikaiseen musiikkiin. Hän laulaa ja soittaa useita instrumentteja, kuten jousella soitettavaa psalttaria, dulcimeria, organettoa ja kannelta. Anneliina Koskinen laulaa, soittaa mm. kawlaa, psalttaria, kelloja ja keskiaikaista harppua. Molemmat ovat valmistuneet Sibelius-Akatemiasta.

Kahden sopraanon äänet nousevat korkeuksiin ja laskeutuvat syvyyksiin menettämättä kristallista kirkkauttaan. Duon saundia on sanottu vahvaksi, herkäksi ja värikkääksi. Monipuolinen instrumentaatio - nokkahuilu, organetto, goottiharppu, sinfonia, rebec, dulcimer, psalttari ja kellot - rikastaa laulua ja yhtyeen sointivärejä, tuoden syviä kaikuja eurooppalaisesta, kiehtovasta menneisyydestä. Vuonna 2018 Suomen kulttuurirahasto myönsi Duo Medievalille vuoden taiteilija-apurahan taiteelliseen työskentelyyn ja konsertointiin.

Musiikkia Linnassa -juhlavuoden konserttisarja lähenee päätöstään, kun Duo Medieval konsertoi Hämeen linnan Kuninkaansalissa keskiviikkona 21.11. klo 19.00. Vuoden juhlavuoden teema on Ihmisen Ääni, ja nyt on vuorossa Keskiajan Ääni.

Musiikkinäyte

Keskiajan Ääni 21.11. klo 19.00
Duo Medieval: Anneliina Koskinen ja Uli Kontu-Korhonen
Hämeen linna, Kuninkaasali

22/18€ ticketmaster ja tuntia ennen ovelta


Tiedote 2018

Musiikkia Linnassa 30 vuotta - juhlavuoden teema Ihmisen ääni

Vanhan musiikin festivaali Musiikkia Linnassa täyttää tänä vuonna 30 vuotta Hämeenlinnassa. Juhlavuoden teema on Ihmisen Ääni, jonka ympärille juhlavuoden syksyn konsertit pohjautuvat.

Musiikkia Linnassa hallituksen puheenjohtaja Heikki Seppänen on ollut rakentamassa yhteistyötä juhlavuoden ympärille. Yhteistyökonsertteja järjestetään yhteistyössä 60 vuotta täyttävän Hämeenlinnan Sibelius-seuran ja 70-vuotisjuhliaan viettävän Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistyksen kanssa.

Hämeenlinnan-Vanajan seurakunnan kanssa on aloitettu mittava yhteistyö, joka näkyy syksyllä Giuseppe Verdin Requiemin esittämisessä sekä jouluisessa Bachin Jouluoratoriossa, joka on osa Bachin juhlavuoden 333-sarjaa.

Kaikkiaan syksyn ohjelmassa on kuusi konserttia, jotka sisältävät Bachia, Verdiä, liedejä, kansanmusiikkia, kuoromusiikkia ja näiden ohessa instrumentaalimusiikkia. Ääniä kuuluu keskiajalta tähän päivään!

- Saamme yhteistyössä aikaan upean konserttisarjan koko syksyksi. Hämeenlinnassa juhlivat tänä vuonna Sibelius-seura ja Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys merkkivuosia Musiikkia Linnassa ohella, jolloin yhteisvoimin yleisölle on tarjolla Ihmisen Ääni -teemalla monipuolista musiikkia, Heikki Seppänen kertoo.

Juhlasyksyn kuusi konserttia

Ihmisen Ääni kuullaan monenlaisena juhlavuoden konserteissa, joista ensimmäisenä on 18.9. Sibelius-seuran kanssa yhteistyökonsertti Ihmisen Ääni - Elämän Ääni Studia generalia -sarjassa. Solisteina ovat Pia Freund, sopraano, Tuomas Katajala, tenori ja Erkki Korhonen, piano. Jean Sibelius on läsnä elämän koko kirjolla.

Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistyksen yhteistyökonsertissa 11.10. läsnä on kuorolaulun ääni - Hämeenlinnan Ääni, jota kuullaan kolmen kuoron äänin. Hämeenlinnan Mieskuoro ja naiskuoro Timotei sekä Härkätien Kamarimuusikot ovat Hämeenlinnan ääniä.

Intohimon Ääni on vuorossa Duo Seitan ja Mástangon kanssa Hämeen linnassa 25.10. Duo Seita eli Teija Laitila ja Laura Huovinen tuovat mordernit sävyt laulumusiikkiin, joka kuljettaa kalevalaisen Ainon tarinan. Mástango tulkitsee suomalaisia ja argentiinalaisia tangoja improvisoivalla otteella. Yhtyeessä soittavat Mikko Helenius (bandoneon, piano ja laulu), Antero Jakoila (kitara) ja Mauri Saarikoski (viulu).

Marraskuun 2. päivänä vuorossa on Verdin Ääni, Giuseppe Verdin Requiem, joka on syksyn "suuri konsertti". Requiem toteutetaan yhteistyössä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanssa. Kapellimestarina on Heikki Seppänen.

Kaksi viimeistä konserttia, Keskiajan Ääni ja Bachin ääni ( 21.11. ja 12.18.) ovat vanhaa musiikkia perinteen mukaisesti. Keskiajan Ääni eli Duo Medieval, Anni Koskinen & Uli Korhonen laulavat, soittavat harppua, huiluja ja dulcimeria.

Bachin Ääni kuuluu sarjaan Bach 333. 18.12. kuullaan Hämeenlinnan kirkossa Jouluoratorio, kantaatit I-III ja solistien lisäksi Suomalaista Barokkiorkesteri FiBo:a. Solisteina: Sonja Saarikko, sopraano, Teppo Lampela, Altto, Hannu Lehtikangas, tenori ja Juha-Pekka Mitjonen, basso.

30 vuotta sitten...

Musiikkia Linnassa 30 vuoteen mahtuu monta nimeä, hallitusta ja ennen kaikkea monta konserttia. Alkutahdit yhdistykselle lyötiin toimikunnassa, jonka tarkoituksena oli luoda toimintaa Hämeen linnan ympärille. Vuosissa elettiin noin 1988...

Samaan aikaan vanha musiikki oli nousukiidossa, ja näin linnaan kehitettiin festivaali. Pitkäaikainen puheenjohtaja Pirjo Poutanen toteaa, että aika oli suopea isohkoille konserteille ja mukana oli innostuneita tekijöitä. - Yrityselämän tuki oli korvaamaton, sillä se halusi tukea kulttuuria, ja yritykset toivat omia vieraitaan konsertteihin.

Syksy valikoitui konserttien ajankohdaksi, koska kesät olivat täynnä muuta ohjelmaa. Poutanen pohtii, miten alkuvuosina yleisö oli innostunutta ja täytti Hämeen linnan salit. Konsertteja järjestettiin myös Raatihuoneella, kuten nytkin.

Aikanaan konsertit myös taltioitiin Musiikkia linnassa -äänitesarjaan myytäviksi.

Alkuvuosien tärkeitä aktiiveja ovat olleet taiteellisina johtajina professori Tuija Hakkila, huilutaiteilija Mikael Helasvuo ja säveltäjä Jarmo Sermilä. Muistissa ovat nimet Matti Niikkula, Maija Paavilainen, Kerttu Loukojärvi, Liisa Hakkila , Jaakko Tiainen... vuosien saattoon mahtuu nimi jos toinenkin.

Musiikkia Linnassa ry perustettiin konserttisarjan käynnistyttyä vasta vuonna 1990-91. Musiikkia Linnassa laskee kuitenkin syntymävuotensa vuoteen 1988, jolloin ryhdyttiin konserttien valmisteluun. Ensimmäiset konsertit järjestettiin vuonna 1989. Rekisteröitävän yhdistyksen alkuunpanija on Liisa Hakkila.

Istuva puheenjohtaja on Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan johtava kanttori Heikki Seppänen, joka seurasi monivuotista puheenjohtajaa, johtaja Erkki Korhosta.

Lisätiedot
Heikki Seppänen
Puh. 040 804 9317
heikki.seppanen@evl.fi

Tiedote: 28.11.2017

Andrew Lawrence-Kingin ja Kamarikuoro Utopian matkassa keskiajalle

- Piae Cantiones -laulut juurillaan

Konsertti Hämeenlinnan kirkossa 2.12. klo 19.00

Piae Cantiones -laulut palautuvat syntymänsä alkulähteille Hämeenlinnassa 2.12. adventin aattona, jolloin Kamarikuoro Utopia ja vieraileva johtaja Andrew Lawrence-King esittävät tuttuja lauluja alkuperäisinä, keskiaikaan palautuvina.

Konsertissa palataan munkkien keskiaikaan ja aikaan, jolloin yksiäänisiksi kirjoitettuja sävelmiä ja lauluja improvisoitiin eri esityksissä. Uusia tekstejä ja sävelmiä syntyi ympäri Keski-Eurooppaa, josta ne oppineiden mukana kulkeutuivat Suomeen saakka. Piae Cantionesin laulut koottiin Turussa yhteen vuonna 1582.

Tämä ainutlaatuinen kokoelma keskiaikaisia ja renessanssin melodioita tunnetaan nykyään ympäri maailman. (kuuntele näyte konsertin ohjelmasta)

Utopian taiteellinen johtaja Mikael Maasalo kertoo, että kaikki esitettävät Piae Cantiones -laulut on sovitettu uusiksi ja eri tavalla kuin tutut Heikki Klemetin sovitukset. - Tuloksena on myös uusi äänimaailma, Maasalo paljastaa. - Laulamme kaikki moniäänisesti, ja jopa 15-18-äänisinä improvisoiden.

Hämeenlinnan kirkossa kuullaan siis täysin erilainen Piae Cantiones -kokonaisuus. Joulu, iloisuus, rytmisyys, improvisaatio ja vanhat soittimet ovat läsnä. Kun johtajan paikalla on Andrew Lawrence-King, tiedossa on aitoa menoa keskiajan ilonpidosta.

Keskiaikaista meteliä ja iloa lähtee Ricardo Padillan mukana vanhoista lyömäsoittimista. Andrew Lawrence-Kingillä on vanhoja harppuja. Soitinvalikoimaan sisältyvät mm. kampiliira, keskiaikaisia kelloja, lintupillejä, regaali ja pienet urut. Lawrence-Kingillä on mukana harppujen lisäksi psalttari (kanteleen etäinen sukulainen, näppäiltävä soitin) ja vanha kannel.

- Vaikka laulut on sovitettu uudelleen, vanhat ja tutut, kauniit melodiat ovat läsnä, Maasalo tietää.

Suomen lahja maailman joululle

Piae Cantiones -kokoelma levisi Suomesta vasta 1800-luvulla Englantiin ja edelleen Eurooppaan. Näin moni suomalaisalkuinen laulu on muodostunut osaksi kansainvälistä jouluperinnettä.

Esimerkiksi Englannissa ja Amerikassa jouluun kuuluva laulu Good King Wenceslas (kuuntele näyte Youtubessa) on kotoisin Piae Cantiones -kokoelmasta.

- Suomi 100 -juhlavuonna tämä on mainio esimerkki vanhasta, eurooppalaisesta kulttuuristamme, Maasalo pohtii. - Konsertissa kuullaan, miten nämä laulut soivat noin 600 vuotta sitten!

Hanki liput

Lisätiedot

Mikael Maasalo
Kamarikuoro Utopia taiteellinen johtaja
Puh. 050 412 2887
mikael.maasalo@gmail.com

Heikki Seppänen
Musiikkia linnassa hallituksen puheenjohtaja
Puh. 040 804 9317
heikki.seppanen@evl.fi

Syyskausi 2017

tiedote 3.10.2017:

Musiikkia linnassa tähtikirkas konserttisarja: Reformaatio 500 ja Suomi 100

  • 9.10. Ilya Gringolts ja Suomalainen barokkiorkesteri
  • 22.10. Anna-Maria Lehtoaho ja Hämeenlinnan kaupunginorkesteri
  • 21.11. Sirkka-Liisa Kaakinen ja Tuija Hakkila 
  • 2.12. Kamarikuoro Utopia ja Andrew Lawrence-King

Musiikkia linnassa -konserttisarjan neljä konserttia ovat jälleen täynnä musiikin riemua ja esittämisen taituruutta. Monipuolisessa ohjelmistossa on 1700-luvun musiikkihelmiä, reformaation ajan musiikkia noin 500 vuoden takaa sekä sokerina pohjalla "omia" Piae Cantiones -lauluja joulukuussa.

- Olemme rakentaneet monipuolisen ohjelman, jossa on vanhan musiikin loisteliaisuutta, uskontomme 500-vuotisjuhlavuoden musiikkia ja konsertti Suomen itsenäisyydelle vanhojen Piae Cantiones -laulujan kera, Musiikkia linnassa hallituksen puheenjohtaja Heikki Seppänen luonnehtii.

- Iloitsemme myös, että Hämeenlinnan kaupunginorkesteri on mukana konsertoimassa. Reformaatio 500 vuotta konsertoidaan kaupungin omin voimin.

Maanantaina 9.10. klo 19.00 Hämeenlinnan kirkko

Konsertin otsikko on L´arte del violino, Säkenöivää taituruutta 1700-luvulta.

Maailmankuulu viulisti Ilya Gringolts on Suomalaisen barokkiorkesterin solistina. Konsertin päähenkilö on tällä kertaa säveltäjä Pietro Locatelli, aikansa viulutaituri ja 1700-luvun Paganiniksi kutsuttu. Locatellin teosten esittäminen vaatii virtuoosimaista osaamista. Ilya Gringolts soittaa harvoin kuultuja Locatellin sonaatteja, mm. Harmonian labyrintti -lisänimen saaneen konserton, jossa viulisti pääsee käyttämään kaikkea taituruuttaan.

Ohjelmassa on myös Antonio Vivaldin, Johann Adolph Hassen ja Carl Philipp Emanuel Bachin teoksia.

Sunnuntaina 22.10. klo 19.00 Hämeenlinnan kirkko

Reformaatio 500 -juhlavuoden konsertissa Hämeenlinnan kaupunginorkesteria johtaa Lauri Haapanen ja solistina on urkuri Anna-Mari Lehtoaho. Konsertissa on mukana myös Vanajan kamarikuoro, kuoromestarina Ismo Savimäki. Ohjelman rungon muodostavat Giovanni Battista Sammartinin konsertto uruille ja jousille sekä J.S. Bachin Luther-Lieder koraalit.

Konsertti järjestetään yhteistyössä Hämeenlinnan seurakunnan kanssa.

Tiistaina 21.11. klo 19.00 Hämeen linnan Kuninkaansali

Perinteisen Kuninkaansalin konsertin solistit ovat Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, viulu ja Tuija Hakkila, Silbermann-fortepiano. Hakkila ja Kaakinen-Pilch soittavat J.S. Bachin kuusi sonaattia viululle ja klaveerille.

Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch on viulistina erikoistunut varhaiseen musiikkiin, ja hän on myös johtanut useita eurooppalaisia kokoonpanoja ja orkestereita. Kaakinen-Pilch on toiminut kamarimusiikin professorina Stavangerissa, Tanskan kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa ja Bremenin taideinstituutissa. Hän myös opettaa Sibelius-Akatemiassa.

Tuija Hakkila on toiminut pianonsoiton professorina Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2014. Hän opettaa pianon lisäksi fortepianon soittoa ja on perehtynyt vanhoihin soittotyyleihin. Hakkila ja Kaakinen-Pilch ovat levyttäneet yhdessä Thomas Byströmin musiikkia fortepianolle ja viululle. Hakkila on levyttänyt myös W.A. Mozartin fortepianosonaattien kokonaislevytyksen kuuden levyn sarjana.

Lauantai 2.12. klo 19.00 Hämeenlinnan kirkko

Piae Cantiones -laulut soivat Kamarikuoro Utopian konserteissa alkuperäisinä, noin 500 vuotta vanhoina versioina tuttujen Heikki Klemetin tekemien sovitusten sijaan.

Konsertin johtaa Utopiaa harjoituttanut maailmankuulu vanhan musiikin taituri, brittiläinen kapellimestari, harpisti ja musiikkitieteilijä Andrew Lawrence-King. Hän on tehnyt tutkimustensa perusteella konserttia varten Piae Cantiones -lauluista uuden edition. Aikalaissoittimia eli psalttaria, harppua, regaalia, kanteleita, jouhikkoa, urkuja erilaisia rumpuja, kelloja ja lyömäsoittimia soittaa Lawrence-Kingin, Katerina Anonenkon ja Ricardo Padillan muodostama ensemble.

Utopiaa on innoittanut Suomen itsenäisyyden juhlavuosi, ja konsertti soikin Suomi 100 -juhlavuodelle. Piae Cantiones laulut on kirjattu noin 1500-luvulla, mutta ne ovat eurooppalaisia, peruja keskiajalta.

Ennakkoliput konsertteihin ticketmaster.fi

Lisätiedot

Heikki Seppänen, Musiikkia linnassa hallituksen pj
heikki.seppanen (at) evl.fi
Puh. 040 804 9317

Suomalainen barokkiorkesteri
Aino Jalkanen, tuottaja
aino.jalkanen (at) fibo.fi
Puh. 045 111 9822
Laura Kajander, toiminnanjohtaja
aino.kajander (at) fibo.fi
Puh. 040 593 7154

Kamarikuoro Utopia
Mikael Maasalo, taiteellinen johtaja
mikael.maasalo (at) gmail.com